Splošen koncept ekološke gradnje

Že več let se ukvarjamo z vgrajevanjem kar najbolj kakovostnih in hkrati tudi naravnih materialov v hiše.

Glede na to, da se je v ostalih evropskih državah trend gradnje nizkoenergetskih, pasivnih in bio hiš začel že mnogo prej kot pri nas, želimo ta način gradnje razširiti tudi v naši deželi. V razvitem svetu že desetletja uporabljajo naravne ekološke materiale na osnovi lesa, saj so organske izolacije izredno dober toplotni izolator, poleg tega pa se od mineralne volne in stiropora razlikuje še po tem, da nekajkrat počasneje prepušča toploto. Temu prehodu toplote pravimo fazni zamik, in ta naj bi znašal vsaj 10 ur, kar pomeni, da poleti toplota čez dan ne pride v notranjost, pozimi pa nam ne uhaja ven - tudi če ponoči ne ogrevamo, se zjutraj zbudimo pri enaki temperaturi, kot ko smo šli spat. Poleg tega, pa je tudi bivanje v tako zgrajeni hiši mnogo prijetnejše in bolj zdravo. Našteli bi nekaj pravil oziroma postopkov, ki so pomembni za takšno gradnjo

Ogrodje hiše pri nizkoenergetski hiši je lahko zidano, jekleno ali leseno, vendar se bomo mi osredotočili na les, ker želimo delati montažne hiše narejene iz naravnih materialov. Konstrukcija hiše je torej sestavljena iz lesenih tramov, plohov in moralov, ki so povezani med seboj v ogrodje konstrukcije.

Na zunanje stene se montirajo fasadne vlaknenke, vmes se vgradi izolacijo Isocell, z notranje strani se montira OSB konstrukcijska plošča. S tako konfiguracijo dosežemo tudi zelo dobro toplotno prehodnost U= 0,14W/M2k (za enak fazni zamik bi z vgradnjo mineralne volne teže 14kg/m3 potrebovali kar 85cm izolacije). Izračuni kažejo, da za deseturni fazni zamik potrebujemo samo 12cm izolacije Isocell in fasadno vlaknenko debeline 80mm. Vgradnja teh plošč je hitra in enostavna, saj so plošče narejene na pero in utor in se samo zlagajo skupaj. Tako fasadne vlaknenke, kot celulozna izolacija Isocell, sta proizvod lesa, s katerima podaljšujemo življenjsko dobo leseni konstrukciji in zmanjšujemo stroške ogrevanja, saj ni kondenznih slojev, kot pri ostalih izolacijah. Izolacijo Isocell lahko v stene vpihamo ali pa jo dodatkom vode strojno nanašamo na odprte stene.

Notranjo stran sten naredimo iz mavčnokartonskih plošč, stike prevlečemo s trajnoelastično fugirno maso in bandažno mrežico, nanesemo maso in pobelimo.

Če želimo doseči, da bo naša hiša nizkoenergetska ali celo pasivna, moramo biti še posebej pozorni pri izbiri oken in vrat. Danes je na trgu mnogo proizvajalcev, ki oglašujejo okna, ki imajo zelo nizek prehod toplote (npr. U=0,9 ali celo 0,9W/M2k). Paziti pa moramo, da ta podatek zajema celo okno, torej okvir in steklo skupaj. Kajti vsak posamezno že lahko dosežeta dobro, torej majhno toplotno prehodnost, skupaj pa se ta mnogokrat izkaže za slabšo, kot pa je navedeno. Nizkoenergetska in pasivna hiša pa zahtevata največ U=0,7W/M2k za kompletno okno. Po navadi ima takšno okno trojno zasteklitev, sicer pa je lahko narejeno iz lesa, PVC mase ali kombinacije obeh. Enaka pravila veljajo pri izbiri vhodnih vrat. Cene takšnih oken in vrat so sicer po navadi nekoliko višje, vendar brez vgradnje takšnih oken in vrat, ne moremo doseči zahtev nizkoenergetske ali pasivne hiše. Vsi ti dodatni stroški se nam namreč povrnejo s prihrankom pri porabi energije.